fbpx
Welke soorten wormen komen voor bij honden en katten? PetBox@Home vertelt het je!

Wormen; welke soorten komen bij honden en katten voor?

Wormen zijn nare parasieten die voor ongemak kunnen zorgen bij jouw viervoeter. Er bestaan een hoop verschillende wormen. Spoelwormen, lintwormen, zweepwormen, haakwormen en hartwormen, maar wat is het verschil? En waar moet je op letten bij het kiezen van een juiste wormenkuur voor jouw hond of kat?

Spoelworm

De spoelworm is een van de bekendste wormen bij honden en katten. Een spoelworm is te herkennen aan de spaghettiachtige ronde vorm.

Spoelwormen bij puppy’s en kittens

Er wordt geschat dat alle puppy’s geboren worden met spoelwormen. Pups worden in de baarmoeder hier al mee besmet. Kittens raken meestal besmet door het drinken van de moedermelk.

Spoelwormen bij volwassen honden en katten

Volwassen honden en katten kunnen spoelwormen oplopen door het eten van prooidieren die spoelwormlarven bij zich dragen of door opname van spoelwormeieren uit de omgeving door snuffelen, rollen en likken aan de grond, gras of ontlasting. Wanneer een hond of kat besmet is met spoelwormen zal deze spoelworm zich vermeerderen in het lichaam van jouw hond of kat. De eieren van de spoelwormen worden door de ontlasting weer uitgescheiden; op die manier kan een besmette hond of kat andere dieren of mensen besmetten.

Lintwormen

Lintwormen staan er bekend om dat zij ervoor zorgen dat jij of je hond of kat flink afvalt! Het meest kenmerkende symptoom van lintwormen is echter jeuk rond de anus. Een lintworm bestaat uit verschillende platte segmenten die aan elkaar gekoppeld zijn. Deze segmenten laten los en kunnen via de ontlasting mee naar buiten komen. Deze witte ‘korrels’ kun je soms zien rond de anus van jouw huisdier of in de ontlasting. In deze segmenten bevinden zich lintwormeieren. Deze eieren zorgen niet voor een besmetting bij onze honden en katten, maar vlooienlarven eten deze eieren wel en kunnen als zij volwassen zijn onze honden en katten besmetten met lintwormenlarven.

Vossenlintworm

De vossenlintworm is een lintwormensoort die in Nederland met name in Limburg en Oost-Groningen voorkomt. Deze lintworm is vervelend voor honden en katten, maar kan ook gevaarlijk zijn voor mensen. Mensen en honden kunnen besmet raken met deze worm door contact met een (dode) vos of vossenhol of wanneer jij of je hond bramen, bosvruchten of paddenstoelen plukt en opeet in gebieden waar vossen lopen. Wanneer jouw hond in het bos besmet is geraakt met de vossenlintworm, kan jouw hond jou ook besmetten! Wanneer mensen vossenlintwormeitjes binnen krijgen, ontwikkelen deze eitjes zich verder in de blaas en lever van de mens. Hierdoor kan de lever of andere organen of bloedvaten beschadigd worden. Door jouw hond en kat regelmatig te ontwormen kun je een nare besmetting voorkomen.

Zweepworm

De zweepworm oftewel de kennelworm is een worm die veel voorkomt in kennels waar de hygiëne niet in orde is. Deze worm ziet eruit, zoals de naam al doet vermoeden, als een zweep. De voorkant van de worm is dik en de achterkant van de worm is dun. Honden met zweepwormen kunnen last hebben van terugkerende brijige diarree en/of een pijnlijke gezwollen buik en in ernstige gevallen kan het bloedarmoede veroorzaken.

Haakworm

Haakwormen komen voornamelijk voor in Zuid-Europa, maar worden in Nederland ook aangetroffen met name bij dieren in asielen, kennels maar ook bij zwerfdieren. Honden of katten kunnen deze wormen oplopen door het oplikken van grond die besmet is met haakwormlarven of door larven die zich door de huid of slijmvliezen naar binnen dringen. Doordat de larven van de haakworm door de huid dringen kan deze worm jeuk veroorzaken. Haakwormen veroorzaken doorgaans slechts milde infecties maar kunnen ernstige darmontsteking veroorzaken met name bij pups.

Hartworm

Hartwormziekte is een ernstige ziekte die katten en honden kunnen oplopen, doordat zij gestoken worden door muggen die hartwormlarven bij zich dragen. De hartwormziekte kan fatale gevolgen hebben voor honden en katten. Hartwormen zorgen voor ernstige schade in het lichaam van honden en katten en kunnen tot diep in het lichaam doordringen in o.a. de bloedvaten. Wil je meer weten over de hartwormziekte? Lees dan hier verder.

Behandeling tegen wormen

Behandel wormen bij honden en katten met een goed ontwormingsmiddel zoals No Worm Pro. Deze wormenkuur is te verkrijgen voor zowel hond als kat en pakt de meest voorkomende wormen (spoel-, lint-, zweep- en haakworm) aan en werkt daarnaast preventief tegen hartwormziekte.


Voortaan het hele jaar door jouw hond of kat beschermd tegen vlooien, teken en wormen?

Met PetBox@Home is jouw hond of kat het hele jaar door beschermd tegen vlooien, teken en wormen. En een groot voordeel voor jou: jij hoeft niet meer bij te houden wanneer het weer tijd is voor een tablet of een pipetje, wij doen al het werk voor jou. Zo houd jij tijd over voor leuke dingen! Wil je meer weten over PetBox@Home? Klik dan hier PetBox@Home Lees dan verder.
0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?