fbpx
Tekensoorten in Nederland - PetBox@Home

Welke soorten teken komen voor in Nederland?

Teken zijn spinachtige parasieten die er bekend om staan vervelende ziektes over te dragen op zowel mens als dier. Er zijn in Nederland verschillende tekensoorten aanwezig. De meest voorkomende zijn de Ixodes ricinus (schapenteek) en de Icodes hexagonus (egelteek). Daarnaast worden de Dermacentor reticulatus en Rhipicephalus ook af en toe gespot. Deze verschillende soorten teken kunnen door een tekenbeet verschillende ziektes overbrengen. Hieronder lees je hier meer over.

Schapenteek en egelteek (Ixodes ricinus & Ixodes hexagonus)

De schapenteek is de meest voorkomende teek in Nederland. 1 op de 5 schapenteken zijn besmet met de Borrelia-bacterie. Deze bacterie kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Dit is een vervelende ziekte die bij zowel honden, katten als mensen kan voorkomen. De ziekte van Lyme zorgt voor gewrichts-, huid-, hart- en neurologisch klachten. De schapenteek is actief bij 8 graden Celsius.

Daarnaast komt de egelteek ook regelmatig voor in Nederland. Deze teek bevindt zich graag in nesten van egels, vossen of ander marterachtigen. Deze teek is minder gevoelig voor temperatuurwisselingen en is daardoor het gehele jaar actief. Wanneer jouw hond nieuwsgierig langs een egelnest of vossenhol loopt, heeft hij al de kans deze teek op te lopen.

Teken uit het Middellandse zeegebied

De Dermacentor reticulatus en Rhicipcephalus sanguines (hondenteek) zijn teken die voornamelijk voorkomen in gebieden rondom de Middellandse zee. Deze teken komen soms ook voor in Nederland -dit komt met name door de import van honden uit deze gebieden- al zien we deze teken steeds vaker. Honden die met hun baasjes op vakantie zijn in deze gebieden hebben kans om deze teken op te lopen. Deze teken kunnen de ziektes Babesiose en Ehrlichiose overdragen. Het is daarom ook erg belangrijk om je hond goed te beschermen tegen teken, voordat ze mee op vakantie gaan.


Voortaan het hele jaar door jouw hond of kat beschermd tegen vlooien, teken en wormen?

Met PetBox@Home is jouw hond of kat het hele jaar door beschermd tegen vlooien, teken en wormen. En een groot voordeel voor jou: jij hoeft niet meer bij te houden wanneer het weer tijd is voor een tablet of een pipetje, wij doen al het werk voor jou. Zo houd jij tijd over voor leuke dingen! Wil je meer weten over PetBox@Home? Klik dan hier PetBox@Home Lees dan verder.
0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?